Οι Έλληνες που εκπροσωπούν την επιστημονική κοινότητα του Youtube!


Το Youtube είναι μια πλατφόρμα η οποία, αν δεν το έχει ήδη κάνει, ενδέχεται να αντικαταστήσει σε τεράστιο βαθμό την τηλεόραση και τα υπόλοιπα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και πληροφόρησης. Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των καναλιών του ελληνικού youtube είναι χιουμοριστικού και gaming περιεχομένου, υπάρχουν κάποια κανάλια επιστημονικών θεμάτων τα οποία είναι αποτέλεσμα σοβαρής δουλειάς και πάνω από όλα καλής διάθεσης. Επιλέξαμε λοιπόν, και σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα κανάλια επιστημονικού περιεχομένου που ακόμα και αν δεν είναι στο πεδίο σας, σίγουρα αξίζει να ρίξετε μια ματιά!

1) Παύλος Καστανάς
Κανάλι : Astronio
Ειδικότητα : Αστροφυσικός
Ιστοσελίδα : http://www.astronio.gr/


Το κανάλι Astronio μεταφέρει, με το δικό του τρόπο, τον θεατή στο διάστημα και εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο περίπλοκα αστροφυσικά φαινόμενα όπως οι μαύρες τρύπες, η θεωρεία του Big Bang κλπ. Αρχικός στόχος και βασικό επίτευγμα του καναλιού αυτού είναι να φέρει τη γνώση του διαστήματος σε οποιονδήποτε θέλει να το εξερευνήσει, ακόμη και χωρίς να έχει τις προαπαιτούμενες γνώσεις ενός φυσικού. Εκτός από αυτό όμως, κάτω από κάθε βίντεο, έχει καταφέρει να δημιουργηθεί μια κοινότητα από ανθρώπους οι οποίοι μοιράζονται μεταξύ τους τις απορίες, τις γνώσεις και τις ιδέες τους σχετικά με τα θέματα που παρουσιάζονται στο αντίστοιχο βίντεο.  Ακόμη, τα βίντεο του καναλιού, μέσω του τρόπου που παρουσιάζονται από τον Παύλο, εμπνέουν πολλά παιδιά και νέους να ασχοληθούν με τη μελέτη του διαστήματος, καθώς δεν είναι λίγα τα σχόλια μικρών επισκεπτών του καναλιού που αναφέρουν ότι θα ήθελαν πολύ όταν μεγαλώσουν να ασχοληθούν με την αστρονομία. Και το τελευταίο είναι ίσως το σημαντικότερο επίτευγμα για έναν επιστήμονα, που ο ίδιος είχε από παιδί το όνειρο να ασχοληθεί με τη μελέτη του διαστήματος και τα κατάφερε, ενώ παράλληλα εργάζεται και ως εκπαιδευτικός. Αποδεικνύει επίσης ότι τα βίντεο του Astronio είναι εύκολα στην κατανόηση τους από άτομα όλων των ηλικιών καθώς και τη μεταδοτικότητα της γνώσης μέσα από αυτά.




2) Στέφανος Βαμβάκος
Κανάλι : Καθημερινή Φυσική
Ειδικότητα : Φυσικός
Ιστοσελίδα : http://www.kathimerinifysiki.gr/


Το κανάλι "Καθημερινή Φυσική" παρουσιάζει την επιστήμη της Φυσικής με απλά λόγια και σκίτσα τα οποία σε συνδυασμό με το χιούμορ και την απολαυστική φωνή του Στέφανου κάνουν την παρακολούθηση ευχάριστη και κατανοητή. Μέσα από σύντομης διάρκειας βίντεο και με σχετικά απλά παραδείγματα, που συνοδεύονται από αντίστοιχα κινούμενα σκίτσα, παρουσιάζονται σύνθετες βασικές έννοιες της φυσικής, για τις οποίες πολλοί από εμάς έχουμε αναρωτηθεί, με τρόπο απλό και κατανοητό.

3) Στάμος Αρχοντής
Κανάλι : The Mad Scientist
Ειδικότητα : Χημικός


Το κανάλι "The Mad Scientist" ασχολείται με θέματα γενικού σκεπτικισμού. Έχει, ίσως, το δυσκολότερο έργο, καθώς σκοπός του είναι να καταρρίψει με λογικά επιχειρήματα διάφορες  ψευδοεπιστήμες και διαδεδομένους μύθους, οι οποίοι παρουσιάζονται σε μέσα ενημέρωσης από ψευδοεπιστήμονες που αυτό προωθούνται ως αυθεντίες. Επίσης, το κανάλι μας εξοικειώνει στην ορθολογιστική κριτική σκέψη καθώς και με το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το internet, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε γνώσεις, με τις οποίες θα είμαστε αρκετά ικανοί να καταρρίψουμε ή να επιβεβαιώσουμε ισχυρισμούς που αφορούν καθημερινά θέματα που σχετίζονται με την επιστήμη, ακόμη και θέματα υγείας. Η παρουσίαση των βίντεο περιλαμβάνει κινούμενα σκίτσα, δε λείπει η ειρωνεία και το χιούμορ από την αφήγηση, ενώ σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην περιγραφή καθενός από τα βίντεο παραθέτονται οι πηγές, με βάση τις οποίες στηρίζονται τα επιχειρήματα που καταρρίπτουν τις συγκεκριμένες απόψεις.                                                               



Και οι 3 μαζί έχουν ένα κανάλι στο οποίο 1 φορά τον μήνα κάνουν μια live συζήτηση περί επιστημονικών θεμάτων, και όχι μόνο, στα οποία μπορεί να συμμετέχει και ο κόσμος με το να κάνει ερωτήσεις και τοποθετήσεις στο chat. Κανάλι : SciTalksGR

Ο λόγος που αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το άρθρο είναι η μεγάλη συνεισφορά των καναλιών αυτών στο κοινό του ελληνικού youtube, στο οποίο, αντίθετα με άλλες χώρες, η παρουσία επιστημονικών καναλιών είναι ακόμα μικρή. Από τη μεγάλη και θετική ανταπόκριση του κόσμου στα συγκεκριμένα κανάλια, που σίγουρα είναι αποτέλεσμα της καλής δουλείας, γίνεται κατανοητό πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτούς τους τομείς και στην Ελλάδα, απλώς δεν έχει επεκταθεί ακόμα αρκετά, στον ιδιαίτερα δημοφιλή για τους νέους, χώρο του youtube. Είναι σημαντικό λοιπόν να στηρίξουμε παραπάνω τα συγκεκριμένα κανάλια, αλλά και να προτρέψουμε,  όποιον έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί σοβαρά, να δημιουργήσει το δικό του κανάλι για να μεγαλώσει την κοινότητα αυτή.

Τέλος, με αυτό ως γνώμονα, αξίζει να προσθέσουμε και τα παρακάτω κανάλια :

1) Rogue Astrophysics - Αστροφυσική
Η Ελένη και η παρέα της θέλει να φέρει την επιστήμη και την έρευνα πιο κοντά στα παιδιά και όσους νιώθουν παιδιά, και να φτιάξει μια γέφυρα μεταξύ έρευνας και καθημερινότητας!

2) Stavros Louveridis - Φυσική
Το κανάλι του Σταύρου απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Λυκείου καθώς περιέχει λύσεις προβλημάτων που μπορούν να απασχολήσουν μαθητές αλλά ταυτόχρονα έχει ένα πλούσιο περιεχόμενο με θέματα φυσικής που ο καθένας θα μπορούσε να παρακολουθήσει.

*Για τη σύνταξη του παρόντος άρθρου εργάστηκε και ο Charis Athanasiou

Σχόλια