Το φιάσκο με τις αντικειμενικές αξίες

Τις τελευταίες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε πως στο πλαίσιο της  ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων δεν περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση ενός πολύ σημαντικού συστατικού τους: των συντελεστών εμπορικότητας. Μάλιστα, η τελευταία φορά που άλλαξαν οι συντελεστές εμπορικότητας ήταν το 2015, όταν δηλαδή έγινε μια οριζόντια και χωρίς ουσιαστική μελέτη μείωσή τους. Ακόμη και αυτή η οριζόντια μείωση κατά μέσο όρο 10% που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια, όπως λένε γνώστες της αγοράς, δεν αντιπροσωπεύει την καταστροφή που υπέστη η αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια.


Image result for ερμού
  
Γνώστες της αγοράς ακινήτων σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους υψηλούς και "εξωπραγματικούς" συντελεστές εμπορικότητας συναντάται σε περιοχές και δρόμους όπου οι συντελεστές εμπορικότητας είναι έως 2%. Πρόκειται, όπως λένε, κυρίως για δρόμους που έχουν μετατραπεί σε "νεκροταφεία" καταστημάτων καθώς η κρίση μηδένισε την εμπορικότητά τους. Ανάλογα σε περιοχές με πολύ υψηλούς συντελεστές εμπορικότητας επήλθε μείωσή της, αλλά δεν μηδενίστηκε. Δηλαδή τα μισθώματα και οι αξίες σε αυτούς τους πρώην πολύ εμπορικούς δρόμους έχουν υποχωρήσει αισθητά, χωρίς όμως να έχουν μηδενιστεί. Και στις δύο περιπτώσεις όμως οι συντελεστές δεν θα αλλάξουν στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών. Η μη επικαιροποίηση των συντελεστών εμπορικότητας αποδίδεται από τον ΥΠΟΙΚ στα σφιχτά χρονικά πλαίσια για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών.

Στο πλαίσιο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να ευθυγραμμίσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Ειδικά για φέτος θεσπίστηκε μια ειδική διαδικασία όπου πιστοποιημένοι εκτιμητές θα προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών νέες τιμές ζώνης που θα αντιπροσωπεύουν τις εμπορικές αξίες. Η απόφαση για την επικαιροποίηση των τιμών ζώνης αναμένεται το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου.


Μάλιστα, η κυβέρνηση ανέλαβε και την υποχρέωση ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές και εφόσον χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές προκειμένου να συνεχίσει να φέρνει σε επίπεδο βεβαίωσης το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ ετησίως. Αν και οι υπολογισμοί της κυβέρνησης φαίνεται να αποκλίνουν από τις οικονομικές δυνατότητες του ελληνικού λαού, θα έχει μεγάλο να ενδιαφέρον να δούμε ποιά θα είναι τα πραγματικά αποτελέσματα των μέτρων αυτών στο τέλος του χρόνου.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια