Φυλακή για ένα emoji στο facebook!

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου αποφάσισε να καταδικάσει έναν Βολιώτη άνδρα, με απόφαση ότι παραβίασε τα ασφαλιστικά μέτρα που του είχαν επιβληθεί σε προηγούμενο χρόνο από Βολιώτισσα επιχειρηματία.


Η γυναίκα επιχειρηματίας είχε υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα απέναντι στον άνδρα κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση και απαγορεύοντας του να αναφέρεται σε εκείνη έμμεσα ή άμεσα. Στις 2 Φεβρουαρίου 2017 η γυναίκα πόσταρε στον προσωπικό της λογαριασμό Facebook μία διαφήμιση που αφορούσε την επιχείρηση της και ο κατηγορούμενος αποφάσισε να σχολιάσει με ένα γελαστό emoticon. Αυτή του η απόφαση κρίθηκε ότι παραβίαζε τα ασφαλιστικά μέτρα, καθώς το emoticon εκδηλώνει συμπεριφορά/ διάθεση, οπότε κρίθηκε ως προσβλητικό και υποτιμητικό και είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη του άνδρα σε έξι μήνες φυλάκιση!

Ο Βολιώτης δικηγόρος Γιάννης Καραγκιόζης δήλωσε ότι πρώτη φορά βγαίνει τέτοιου είδους απόφαση από το δικαστήριο Βόλου και τραβά το ενδιαφέρον νομικών περιοδικών και τραπεζών νομικών πληροφοριών.

Προφανώς ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο για τα δικαστήρια της χώρας, καθώς και ένα μεγάλο debate: Παραβιάζει η απόφαση το άπειρο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, η κρίθηκε σωστά σαν προσβλητικό/υποτιμητικό σχόλιο;

Σχόλια